Στο Ιστορικό και Κλασικό Μουσείο Αυτοκινήτων μπορείτε να θαυμάσετε μια συλλογή με περισσότερες από 3800 μινιατούρες.

Η συλλογή από τις μινιατούρες άρχισε με τα τρία Dinky Toys από τη δεκαετία του 1930. Ένα streamlined coach, bull-nosed Morris saloon και ένα μικρό αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια προστέθηκαν μερικά Dinkys από τη δεκαετία του ’40 και του ’50.
Μερικές από τις μινιατούρες μας έχουν την καινοτομία του “πτυχωτού” άξονα, δηλαδή οι τροχοί συγκρατούνται στη θέση τους λόγω του άξονα που στα άκρα είναι επίπεδος. Το γεγονός ότι υπήρχαν καρφιά και στα δύο άκρα του άξονα, αποτελούσε μια μεγάλη καινοτομία την τότε εποχή!

Το 1956 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά τα λεγόμενα Corgi Cars. Εισήγαγαν ένα νέο χαρακτηριστικό και διαφημίστηκαν ως «αυτά με τα παράθυρα», με ένα διαφανές πλαστικό εσωτερικό κέλυφος, ακολουθούμενο σύντομα από εσωτερικά καθίσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία της συλλογής μας αποτελείται από μοντέλα που κατασκευάστηκαν μετά το 1982, όταν η εταιρεία Lledo εξέδωσε αυτοκίνητα με στόχο τη συλλογή και όχι την αναπαραγωγή.

Αρχικά ήταν μοντέλα ιστορικών οχημάτων και συγκεκριμένα τα δημοφιλή Matchbox Cars & Models of Yesteryear. Μια νέα εμπορική πτυχή εισήχθη όταν τα φορτηγά και τα βαν παρήχθησαν σε διάφορα χρώματα με τα ονόματα και τα λογότυπα της εταιρείας. Με αυτό το τρόπο το ίδιο casting θα μπορούσε έτσι να πωληθεί πολλές φορές.

Καθώς η συλλογή των μινι αυτοκινήτων έγινε δημοφιλής, δημιουργήθηκαν νέες σειρές και μάλιστα νέες εταιρείες για την παραγωγή μινιατούρων ειδικά για συλλέκτες, με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ακρίβεια ακόμη και στις μικροσκοπικές λεπτομέρειες. Φυσικά, αυτό είχε αντίκτυπο στην τιμή.

Η πρώτη και πιο ορατή βελτίωση έγινε με τους τροχούς. Κάθε μοντέλο έχει ακριβή αντίγραφα των καπακιών και των ελαστικών του. Στη συνέχεια ακολουθούν βελτιώσεις σε καθρέπτες φτερών, υαλοκαθαριστήρες και εσωτερική ταπετσαρία. Φυσικά η εξέλιξη είναι ορατή και στο χρώμα των αυτοκινήτων. Το μέγεθος, επίσης, δεν ήταν πλέον περιορισμένο. Ενώ τα «αυτοκινητάκια για παιχνίδι» είχαν σχεδόν όλα εκδοθεί στην κλίμακα 1/43 – 1/50. Τα μοντέλα «Συλλεκτών» εμφανίζονταν σε μεγαλύτερα ή μικρότερα μεγέθη.

Σχεδόν όλα τα μοντέλα μας είναι Βρετανικά, αλλά διαθέτουμε ένα ελκυστικό σύνολο γαλλικών αυτοκινήτων «Age d’Or» από τον Solido, μερικά Γαλλικά και ένα Ρωσικό, μια ευγενική δωρεά από ένα επισκέπτη του μουσείου μας.